Starteiland
Johan Dijkstra, 1923
Wasverf op paneel

Vier paar ogen blikken richting Sneekermeer. Zien zij de winnaar langs scheren? Zonder twijfel is dit werk gemaakt tijdens een zeilwedstrijd op het Sneekermeer. Een bonte rij schepen ligt langs de oostkant van het Kolmeersland, in de volksmond Starteiland genoemd: hier starten de zeilwedstrijden. Nu is hier een jachthaven, waar het ’s zomers minstens zo druk is als toen dit schilderij werd gemaakt, zo’n honderd jaar geleden.

Zeilwedstrijden op het Sneekermeer kennen een lange geschiedenis; ze vonden al plaats in de achttiende eeuw. Tijdens de jaarlijkse Hardzeildag in de negentiende eeuw was het feest op het meer én in de stad. Dat feest groeide uit tot de alom bekende Sneekweek. Vandaag de dag verschijnen er zo’n duizend zeilboten aan de start. Het spektakel trekt niet alleen toeschouwers uit Sneek en omgeving, er komen watersportliefhebbers uit heel Europa naar toe.  
 
In de jaren twintig van de vorige eeuw legde ook de Groninger schilder Johan Dijkstra (1896-1978) dit evenement vast. Dijkstra was een van de oprichters van De Ploeg, een kunstkring die vernieuwing in de Groninger kunst nastreefde. Zij vonden die in een eigen, voor De Ploeg kenmerkende vorm van expressionisme: scherpe kleurcontrasten, een hoge horizon, een intuïtieve schildertechniek en hoekige lijnen. Dijkstra schilderde het plattelands- en stadsleven, zeegezichten, naakten en portretten van andere Ploegleden. Later legde hij zich toe op het maken van muurschilderingen en gebrandschilderde ramen.
 

Fries Scheepvaart Museum

Hoe ziet het interieur van een binnenvaartschip eruit? Kun je zeilen op het ijs? Hoe navigeerde je in de zeventiende eeuw? In het Fries Scheepvaart Museum ontdek je alles over de Friese scheepvaart en de geschiedenis van Sneek. Sta oog in oog met oude en moderne zeiljachten, bewonder de schitterende Waterpoort en vergaap je aan het vakwerk van onze Sneker zilversmeden. Voor gezinnen met kinderen is er een speciaal aanbod. Kom schat zoeken, bootjes bouwen of ga aan de slag in ons interactieve Kindermuseum.  

Fries Scheepvaart Museum

Kleinzand 16 - 8701 BH - Sneek
0515 414 057
info@friesscheepvaartmuseum.nl
www.friesscheepvaartmuseum.nl


Openingstijden:

Maandag: 10.00 - 17.00 uur
Dinsdag: 10.00 - 17.00 uur
Woensdag: 10.00 - 17.00 uur
Donderdag: 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
Zondag: 12.00 - 17.00 uur