Zelfportret als fuikvisser
Jopie Huisman, 1989
Olieverf op paneel
Beluister audiofragment

De ‘Holle Mar’, zo heet deze plek. Volgens de Friese schilder en voddenboer Jopie Huisman de mooiste plek op de aarde. ‘Ik heb in mijn leven veel gereisd, maar ben nooit meer zoiets moois tegengekomen. Het licht, de stilte en de plassen waar je nog gewoon uit kunt drinken: het is de hemel op aarde. Als ik daar rondscharrel voel ik me net een Batavier, helemaal één met de natuur.’

Hier groeide hij op, zijn geboortehuis stond aan deze plas. Hij woonde er ook de laatste jaren van zijn leven. Talloze keren is hij hier in zijn bootje gestapt. Vanaf zijn roeibootje legde hij dan vaak de rietkragen vast. Zijn grootste hobby was het peuren van paling, een voor hem bijna mystieke ervaring.

‘Die trillingen als er een paling aan bijt, dat simpele van een stok met een draadje, een kluit wormen en geen haak: wie zou dat ooit uitgevonden hebben? Volgens de menselijke wet is het niet geoorloofd, maar ik heb nergens in de bijbel gelezen: ‘Gij zult niet peuren’.’

Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman. Tot op de dag van vandaag weet Jopie onze museumbezoekers te raken met zijn werk en uitspraken. Ons gastenboek staat er vol van. ‘Ik ben voor de eerste keer in het museum. Ik ga ontroerd weer naar huis. Wat een mooi mens en kunstenaar.’ Zijn liefde voor de natuur, mededogen en hoe hij het onaanzienlijke waarde geeft; in het Jopie Huisman Museum neemt Jopie u mee in zijn wereld en maakt hij u deelgenoot van zijn passies.

Jopie Huisman Museum

Noard 6 - 8711 AH - Workum
0515 54 31 31
info@jopiehuismanmuseum.nl
www.jopiehuismanmuseum.nl

Openingstijden: 7 dagen per week van 11.00 tot 17.00 uur (check, voor uw bezoek, onze website voor eventuele wijzigingen)